Eğitim

Başöğretmenlik nedir nasıl olunur tazminat oranı ve maaşlara katkısı ne kadar

Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından uygulamaya konulacak olan yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Başöğretmenlik kariyer basamağında düzenlemeler yapıldı. Peki Başöğretmenlik Nedir Şartları ve Tazminatı Maaş Farkı Ne Kadardır? Başöğretmenlere ne kadar tazminat ödenir? Nasıl başöğretmen olunur, kimler başöğretmen olabilir? İşte detaylar:

Abone Ol

BAŞÖĞRETMENLİK NEDİR?

Başöğretmenlik, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilen öğretmenlik kariyer basamaklarının son basamağını oluşturuyor. Uzman öğretmenler tarafından gerekli şartları yerine getirenler Başöğretmen olabiliyor.
 

BAŞÖĞRETMENLİK ŞARTLARI

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenlerden uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan ve uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişime yönelik alanlarda başöğretmenlik için öngörülen çalışmayı tamamlayan başöğretmen sınavı için yapılan sınava başvurabilecekler ve bu sınavda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaklar.

UZMAN ÖĞRETMENLERE VE BAŞÖĞRETMENLERE EK TAZMİNAT

Öğretmenlerden Yüksek Lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacaklar.
Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına sahip öğretmenlerin, eğitim ve öğretim tazminatlarında iyileştirmeler yapılıyor. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye çıkarılıyor.
Birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi 3600'e çıkartılıyor. Bu hüküm 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
 
{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }