Emeklilere yapılan ve emeklilerin bir kısmını kapsayan zammın ardından memurlar ve diğer emekliler hükumetten zam beklemeye başladı. Kamuda görev yapan tüm meslek grupları bir bir zam taleplerini kamuoyu ile paylaşıyor. Maaşlara zam ve 3600 ek gösterge için Memiş'ten açıklama geldi. İşte detaylar:

Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Metin Memiş, seçime gidilmeden önce 3000 liralık seyyanen zam talep ettiklerini ve 3600 ek göstergeden diğer sağlık çalışanlarının da faydalanması gerektiğini ifade etti.
Seçimlerden önce 3000 lira seyyanen zam ve 3600 gösterge talebi

YÜZDELİK ZAM İSTEMİYORUZ”

Asgari ücrette eskiye dönüş cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı Asgari ücrette eskiye dönüş cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık hizmetinin bir bütün olduğunu ve yüzdelik zam istemediklerini, tüm sağlık çalışanlarının maaşlarının revize edilmesi gerekliliğinden bahsetti. Memiş, 

“Pandemi döneminde sağlık çalışanlarımız büyük bir özveriyle çalıştılar. Beyaz Reform adı altında yapılan düzenlemeyle hekimlerimize ciddi bir iyileştirme yapıldı. Ancak diğer sağlık çalışanları bu anlamda mağdur edildiler. Öğretmenlik Meslek Kanunuyla beraber başöğretmen ve uzman öğretmenlere ciddi bir iyileştirme yapıldı, bunu kıymetli bulmakla beraber sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Teşvik yasasının yeniden masaya yatırılması, revize edilmesi ve yeni bir oran belirlenmesi gerekiyor. Seçime gidilmeden sağlık çalışanlarının maaşlarına 3000 liralık seyyanen zam talep ediyoruz. Yüzdelik zam istemiyoruz çünkü yine bir adaletsizlik oluyor. Son yapılan düzenlemeyle sözleşmelilerde kadroya geçiriliyor, sağlık sisteminde tek tipe geçilmeye başlandı. 3 yılını doldurmayan sözleşmelilerin de bu haktan faydalanması gerekiyor. Sağlık hizmeti bir bütündür. Hizmetlisinden, memuruna, teknisyeninden hemşiresine kadar çalışanların alacakları maaş revize edilmeli ve kapsayıcı olması gerekiyor” dedi.

3600 EK GÖSTERGE TALEBİ

Metin Memiş, daha önce 5 meslek grubuna 3600 ek gösterge düzenlemesi yapıldığını hatırlatarak, sağlık hizmetindeki diğer çalışanlara da düzenleme yapılmasını talep etti. Memiş, 

“Bir ameliyata hekim, cerrah, asiste eden hemşireler, anestezi uzmanı, teknisyen ve hizmetli giriyor. Hepsi ayrı ayrı ücret alıyor. Tabii üniversite mezuniyeti, yaptığı işin riski gibi farklılıklar olsa da arada uçurumun olması, döner sermayeden herkesin farklı yararlanması da bir mağduriyet oluşturuyor. Onun için bu seyyanen zammın kamu vicdanını rahatlatacağını ve çalışanların motivasyonunu arttıracağını düşünüyoruz. Dünyayı sarsan ekonomik krizden ülkemizde etkilendi. Enflasyon yükseldi, maaşlar eridi. Emeklinin hak ettiği bayram ikramiyesini kamu çalışanlarının da hak ettiğini görüyoruz. Kamu çalışanlarının da her iki bayramda bu ikramiyeyi alması talebimizi ileteceğiz. 3600 ek gösterge ile ilgili bir düzenleme yapıldı daha önce. 5 meslek grubuna bu düzenleme yapıldı. Sağlık hizmetleri sınıfında olmayıp, genel idari hizmetler sınıfında olanlarla, teknik hizmetler sınıfında olup da birinci dereceye düşenlere de 3600 ek göstergenin verilmesi hakkaniyet bakımından çok önemli ve torba yasadan bahsediliyor çalışanların bu hakkının verilmesi çok önemli” diye konuştu.

“KAMU SENDİKACILIĞI YARA ALDI”

Kamu sendikacılığının özellikle son 4-5 yılda yara aldığına dikkat çeken Memiş, Yeni Sendika’nın amaçlarından şöyle söz etti. Memiş, 

“Ülkemizde kamu sendikacılığı yara aldı, çalışanların sendikalara güveni azaldı. Bizde Yeni Sendika’yı kurma gerekliliği duyduk. Amacımız sistemi yavaşlatmak ve çalışanları demotive etmek değil, çalışanların emekleri karşısında almaları gerektiğini düşündüğümüz hakları talep ediyoruz. Avrupa’daki meslektaşlarının dört katı kadar çalışmalarına rağmen sağlık çalışanlarının sosyal ve özlük haklarının korunması için ve sistemde sürdürülebilirliğin sağlanması için çalışıyoruz. Kurduğumuz Yeni Enstitü ile sağlık, sosyal ve iş gücü politikaları üzerine araştırmalar yapan, slogan sendikacılığı yerine üretime yönelik sahada rapor haline getirecek teknik, bilimsel ve akademik bir dille bunu yansıtan bir anlayışımız var. Temel derdimiz çalışanlarımızın vermiş oldukları emeğin karşılığını aldıkları bir sistem kurgusu yapmak” açıklamasını yaptı.

TOKİ’DEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖNCELİK TALEBİ

Memiş, sağlık sektöründe eğitim seviyesinin yükseltilmesi için yaptıkları faaliyetleri ve deprem bölgesinde çalışan sağlık çalışanları için talepte bulunacaklarını ifade etti. Memiş,

“Geçmiş dönemlerde sağlık çalışanlarının sınavsız lisans tamamlamasını talep etmiştik.150 bin sağlık çalışanı sınavsız lisans tamamladı. 2014 yılından sonra ön lisans mezunu olanların da lisans tamamlama hakkından faydalanmasını ve böylelikle sağlık sektöründe eğitim seviyesinin yükseltilmesini de istiyoruz. Depremin ikinci günü tüm deprem bölgelerine yönetim kurulu olarak dağıldık. Adana, Osmaniye, Hatay ve İskenderun’a ziyaretlerde bulunduk. Diğer arkadaşlarımız da geri kalan illere gittiler. Türkiye’nin dört bir yanından sağlık çalışanlarımız güçlü bir şekilde afet bölgelerinde bulundular. Sağlık Bakanlığı’nın 112 ve UMKE ekiplerine teşekkür ediyorum, günlerce uykusuz ve profesyonelce çalıştılar. Hala gönüllü ve dönüşümlü olarak çalışanlarımız bölgede bulunuyorlar. Bölgede çalışan sağlık çalışanlarına tayin hakkı çıktı. Çoğu çalışanın evi yıkıldı, ağır hasarlı ve ailelerini başka şehirlere gönderenler var. Sağlık hizmetlerinin sürekli ve nitelikli olmasını istiyorsak TOKİ’den oradaki çalışanlarımız için öncelik istiyoruz. Bölgeye yapılacak yeni konutlarda sağlık çalışanlarına öncelik tanınması lazım. Eğer imkan varsa yeni hastanelerin ya da mevcut hastanelerin yanına bu konutların yapılması lazım. Talebimizi TOKİ’ye, Cumhurbaşkanımıza yapacağız” dedi.

YÜZDE İKİ KOTASI VE HEMŞİRE MAAŞLARI

Kısa zamanda sendika olarak büyüdüklerini belirten Memiş, sendikalar için uygulanan yüzde iki kotası ve hemşire maaşlarında ki oransal kayıptan söz etti. Memiş,

“6700 sendika üyemiz var. 4-5 aylık bir zaman diliminde yapıldı bu üyeler. 65 ilde teşkilatımız var. Geçtiğimiz dönemde yaptığımız sendikacılık hizmetinin bunda payı var. Yüzde ikilik bir baraj geldi. Toplam çalışan sayısının yüzde ikisinin fazlasını üye yapamayan sendikaların üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi verilmiyor. Sendika aidatı ödeniyor ancak toplu sözleşme ikramiyesi verilmiyor. Barajı geçen sendikalar, bunu dramatize ettiler. Bize üye olmazsanız 1000 lira alamazsınız diye algı yarattılar. Baraj bir şekliyle Anayasa Mahkemesinden dönecek, dönmese bile bu haklı hak arama mücadelesinde barajları yıkacağız ve kamu sendikacılığına olan güvensizliği kaldıracağız. 2019 yılından sonra bir hemşirenin maaşı 4600 lira, asgari ücret ise 2020 liraydı. Oran 3,14’dü. Şimdi ise hemşire maaşı asgari ücretin iki katı yani 1,14 oranında kayıp var bu da 9000 liraya tekabül ediyor” diye belirtti.


Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, sosyal hizmet çalışanlarının, deprem bölgesinde görev yapan adli tıp çalışanlarının da 3600 ek göstergeden faydalanmaları gerektiğini ve sorunları Adalet Bakanlığı’na taşıdıklarını söyledi.

www.gazeteilksayfa.com