Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Sinovac ve Rusya Kovid-19'a karşı aşı geliştiren şirket ve ülkeler arasında.

Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Kanada'nın da aralarında olduğu zengin ülkeler, potansiyel aşıları onaylanmadan istiflemeye başladı. 

Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Adalet Şimdi örgütlerinin de içinde olduğu "Halkların Aşı İttifakı" adlı oluşum, varlıklı ülkelerin Kovid-19 aşısını stoklamaya başladığını ve bu yüzden en yoksul ülkelerin aşılamada güvenli bir düzeye ulaşamayacağını söylüyor.

10'da 1'i aşılanacak

Aşı İttifakı'na göre 70'e yakın düşük gelirli ülkede bu yüzden nüfusun onda 1'i aşılanabilecek.

Bu öngörü, önde gelen ucuz aşı projelerinden Oxford-AstraZeneca'nın ürettiği aşıların yüzde 64'ünü gelişmekte olan ülkelere vereceği sözünü de içeriyor. 

Aşının dünyanın farklı yerlerine adaletli bir şekilde dağıtılması için bazı önlemler alındı.

COVAX adıyla bilinen aşı adaleti örgütlenmesinin 700 milyon doz aşının başvuran en düşük gelirli 92 ülkeye dağıtılmasını güvence altına almayı başardığı belirtiliyor. 

COVAX, Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu (CEPI) öncülüğünde aşıya adil ve eşit küresel erişimin sağlanması amacıyla oluşturulmuştu.

20 ilde son dakika FETÖ operasyonu: 70 gözaltı var 20 ilde son dakika FETÖ operasyonu: 70 gözaltı var
5'er defa aşılar

Herkesin aşılara eşit ve düşük maliyetle erişebilmesi için çalışan Halkın Aşı İttifakı analizine göre, şu ana dek sipariş ettikleri aşıların hepsinin kullanımı onaylanırsa zengin ülkeler bütün nüfuslarını 3'er defa aşılayacak kadar doza sahip olacak. 

Kanada'nın her bir Kanadalıyı 5'er defa aşılayacak kadar doz sipariş ettiği belirtiliyor. 

Kanada'nın toplam siparişleri nüfusun ihtiyacın 8 katı olduğunu gösteriyor.

Halkın Aşı İttifakı, yoksul ülkelerde yaşayan insanların da aşıya erişebilmesi için ilaç şirketlerinin teknolojilerini paylaşma çağrısında bulundu. 

Çağrıda, bu adımın Dünya Sağlık Örgütü' Kovid-19 teknolojisi havuzunun şemsiyesi altında yapılabileceği belirtildi.

AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın 2021 yılın sonuna kadar 2.6 ile 3.3 milyar kişiye, Rusya'da Gamaleya'nın 500 milyon kişiye yetecek kadar aşı üretebileceği belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi'nin iş birliğiyle Kovid-19 aşısı geliştiren ilaç şirketi AstraZeneca, aşıyı gelişmekte olan ülkelere kar amacı gütmeden ulaştırmayı vaadetti. 

Diğerlerine göre daha ucuz olan bu aşının, aynı zamanda normal buzdolabında saklanabildiği için dünya çapında dağıtımı daha kolay.

Aşı İttifakı tek bir şirketin bütün dünyanın ihtiyacını karşılamasının mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Aşı adayları

İngiltere Pfizer-BioNTech aşısına onay vererek bu hafta aşılama kampanyasını başlattı. Bu aşının kısa süre içinde Amerika ve Avrupa Birliği'nden de onay alması bekleniyor. 

Bu da üretiminin hızı, fiyatı ve saklanmasının daha zor olduğu da düşünüldüğünde bu aşının daha düşük gelirli ülkelere dağıtımının epey bir süre alabileceği anlamına geliyor. 

Diğer iki aşı Moderna ve Oxford-AstraZeneca da şu anda bir dizi ülkede onay bekliyor. Rusya'da üretilen Sputnik V de insanlar üzerindeki denemelerde olumlu sonuçlara ulaşıldığını açıkladı.