Türkiye'de yıllardır sabit yaz saati uygulaması yapılıyor. Ülke genelinde uygulanan yaz saati uygulaması zaman zaman eleştirilere neden oluyor. Özellikle kış aylarında Güneş açmadan işe giden insanlar karanlıkta işe gitmenin sıkıntılarını yaşıyor, çok sayıda öğrenci karanlıkta okula gidiyor, sabahçı öğleci uygulamasında öğleden sonra okula giden öğrenciler de akşam karanlığına kalıyor. Bu durumlar nedeniyle vatandaşların yaz saati uygulamaları ile ilgili çeşitli eleştirileri bulunuyor. Toplumun bazı kesimlerinden yaz saati uygulamasının değişmesi yönünde talepler gelirken enerji ve tabii kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaz saati uygulaması ile ilgili açıklama yaptı. 

Bakan Alparslan Bayraktar, sabit yaz saati uygulamasının ülke genelinde enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan analizlere göre, GMT+3 saat dilimi, Türkiye'nin büyük bir bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasını sağlıyor. Ayrıca, sabit saat uygulamasıyla yılda ortalama 64 saatlik bir karanlıkta kalma süresi azalması elde edilmiş. Bu da akşam saatlerindeki enerji tüketimini azaltarak ekonomiye önemli oranda katkı sağlıyor.

Yaz saati uygulamasının sağlık ve psikolojik etkileri

Bakanlık tarafından incelenen veriler, sabit yaz saati uygulamasının insan sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu. Saat değişimlerinin yol açtığı kaygı, stres ve depresyon gibi olumsuzluklar, sabit saat uygulamasıyla daha az yaşanıyor.

2024 Temmuz zamlı memur maaşları mesleklere göre kaç TL 2024 Temmuz zamlı memur maaşları mesleklere göre kaç TL

Yaz saati uygulamasının ekonomik etkileri

2016’dan 2023’e kadar geçen sürede, sabit yaz saati uygulaması sayesinde yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandığı bildirildi. Bu tasarrufun parasal değeri, meskenlerde uygulanan üç zamanlı tarifede 15,48 milyar lira olarak hesaplandı. Bakan Bayraktar, bu veriler ışığında mevcut saat uygulamasının değiştirilmesine yönelik herhangi bir planlarının olmadığını belirtti.