Bakan Yusuf Tekin’den Uzman Öğretmenlik başöğretmenlik içeren ÖMK hakkında son dakika açıklaması Bakan Yusuf Tekin’den Uzman Öğretmenlik başöğretmenlik içeren ÖMK hakkında son dakika açıklaması
Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü 17 ilçeden 175 öğrencinin ve Adnan Menderes Üniversitesinden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda gençlerin düşmanı haline gelen internet ve bilgisayar bağımlılığına adeta savaş açıldı. Çalıştayda öğrencilere yöneltilen sorulara kendilerinin cevaplamaları sağlanarak kendilerinin çözüm önerileri sunmaları sağlandı.E-Bağımlılık adına yapılan çalıştay’da öğrencilere etki ettiği kadar çalıştaya katılan herkesin internet ve bilgisayarlara bağlanmadan nasıl amacına en uygun şekilde kullanabileceği öne çıktı.
 
Aydın Sosyal Bilimler Lisesi’nde “e-Bağımlılık Ortaöğretim Öğrenci Çalıştayı” programı düzenlenmiştir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ nün koordinesinde düzenlenen ve Aydın’ ın 17 ilçesinden 175 öğrenci ile Adnan Menderes Üniversitesinden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda öğrenciler Akıllı Telefon, Sosyal Medya, Dijital Oyun Bağımlılığı, Siber Zorbalık, Sanal Ortam ve Sosyal İlişkiler konularında neler düşündüklerini, sorunların kaynaklarını ve yine kendi fikirleri ile çözüm önerilerini konuştular.
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Fatih ANIL, E-Bağımlılık, adını çokça duymaya başladığımızı, son yıllarda araştırmacıların, ebeveynlerin, kurumların çalışmalarını yoğunlaştırdığı bir alan olduğunu, kendilerinin bu çalıştayda, daha spesifik düşünerek, araştırmacıların, ebeveynlerin, çeşitli kurumların ortaya koyduklarının yanında, konunun muhatapları olan gençlerimizin, özelde ise lise öğrencilerimizin, bu problemleri nasıl algıladıkları, sorunları nasıl tanımladıkları, belirlediğimiz alt başlıklarda uygulanabilir hangi çözüm önerilerinde bulunabilecekleri gibi sorulara cevap bulmayı hedeflediklerini söyledi.
Çalıştaya katılan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Seyfullah OKUMUŞ ise, özellikle gençler için gençlerle yapılan bu çalıştaydan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Ne ki imkândır, muhakkak imtihandır.” sözünü hatırlatarak akıllı cihaz kullanımının basit bir heves veya gençlik takıntısı değil, planlı, projeli, ciddi kaynaklar harcanarak oluşturulan, ülkelerin geleceği olan gençlerin umutlarına ve geleceklerine dair yıkıcı tehditler barındırmakta olduğunu görürüz.” dedi. Bunun için gençlerimizin devasa bütçelerle, profesyonelce hazırlanmış teknolojik imkânları bilinçli ve verimli bir şekilde, kendi gelişimimiz adına nasıl kullanırız, planlı ve programlı olarak ülkemize, milletimize hizmet etme aracı haline nasıl getiririz, bunun yolunu bulmamızın gerekmekte olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Şerife AK “Dijitalleşen Dünyada Genç Olmak” isimli konferansında dijitalleşen dünya ile hayatımızda nelerin değiştiği, nasıl teknolojiye bağımlı bireyler haline geldiğimiz, zaman yönetimi, internette kişisel güvenlik ve internetin bilinmeyen yönleri üzerine bilgiler verdi.

 Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yalçın ÖZDEMİR ise “Siber Zorbalık” üzerine verdiği konferansta siber zorbalığın özellikleri, siber zorbalık yapan kişilerin özellikleri ile siber zorbalığa maruz kalmamak için önerilerde bulunarak gençleri ve katılımcıları bilgilendirdi.

 
Konuşma ve bilgilendirmelerden sonra 5 farklı komisyonda 170 öğrenci yine görevli öğrenciler moderatörlüğünde, gün boyunca, daha önceden belirlenen konularda çalışmalarını yaparak, gün sonunda sonuç raporu hazırlamışlardır.
Öğrenciler e-Bağımlılık konusundaki bazı çözüm önerilerini şu şekilde sıraladılar;
Aile bireylerinin “bir arada kaliteli zaman geçirme” kültürünü çocukluktan kazandırmaları, Aile ile geçirilen zamanlarda teknolojik cihazların kullanımının tüm aile bireylerine kısıtlanması, Bayram, düğün, cenaze, asker uğurlama vb. gibi akrabalık ve komşuluk bağlarının kuvvetleneceği merasimlerin aile içinde teşvik edilmesi, Gençlerin sosyalleşebilecekleri gençlik kamplarına yönlendirilmesi, Evcil hayvan edinilerek bakımının üstlenilmesi, Sosyal, kültürel faaliyetlerin çoğaltılması, sportif faaliyetlerin de sınıflar-ilçeler-okullar arasında turnuva şeklinde yapılması, Çeşitli uyarı levhaları gibi teknolojik cihazların da kullanımının zararlarını anlatan uyarı levhalarının şehrin belirli noktalarına asılması, Yerel yönetimler tarafından telefon ve internet kullanımının kısıtlı olduğu mekânların açılması veya açılacak yerlere teşvik verilmesi, Ulaşım ve faturalandırma sistemlerinde olduğu gibi akıllı kartlar üretilerek müze, kütüphane, kültür merkezi vb. yerlere gidildiğinde güvenli ücretsiz internet yüklemesinin yapılması, Sinema filmlerinde olduğu gibi oyun ve uygulamalara da akıllı işaretlerin getirilmesi, Popüler kullanıcılara ulaşılarak en kısa sürede en verimli sosyal medya kullanımı konusunda seminerler verilmesi…