Devletin en fazla istihdam ettiği mesleklerden biri olan öğretmenlik. kamu kurum ve kuruluşlarında en fazla yapan kitli olmaları nedeniyle öğretmenlerin maaşı toplumda çok merak ediliyor ve genellikle diğer mesleklerin maaşlarının oranlamasında baz olarak alınıyor. Eğer bir toplumda öğretmenler yüksek maaş alıyorsa, o toplum diğer toplumlara göre daha fazla gelişmiş olmakla dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda büyük ekonomik hamleler yapan ülkelere bakıldığında, öğretmenlerin gerek seçiminde, gerek sosyal konumunda, gerek mesleki donanımlarında, gerekse ekonomik şartlarında ciddi adımlar atıldığı dikkat çekiyor. 

Türkiye’de ise Öğretmenler en düşük memur maaşı seviyesine yakın olan 23.000 TL ile 29.000 TL arasında maaş alıyor. Maaşlar arasındaki bu fark kademe - derece, uzman öğretmenlik tazminatı ve başöğretmenlik tazminatlarından kaynaklanıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK yürürlükten kaldırıldı Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK yürürlükten kaldırıldı

EN YÜKSEK ÖĞRETMEN MAAŞI BARAJA TAKILDI

Mevcut öğretmen maaşlarına bakıldığında en yüksek maaş alan öğretmenin 29.000 TL civarındaki maaşı bile yoksulluk sınırı barajına takılmış durumda. Türk İş tarafından açıklanan kasım ayı yoksulluk sınırı  verilerine göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 45.000 TL’yi geçmiş durumda. Günümüzde hiçbir öğretmen bu kadar maaş alamıyor.. Hatta 2024 yılı Ocak ayında yapılacak olan yaklaşık %50 zam ile birlikte bile öğretmenlerin maaşı kasım ayının yoksulluk sınırına ulaşamayacak.

Çeşitli sendikalar öğretmenlerin yoksulluk sınırının üzerinde maaş alması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı. Ancak 2023 Ağustos ayında yapılan yedinci toplu sözleşme görüşmelerinde bu konuda bir adım atılmadı ve öğretmenlerin maaşlarına herhangi bir düzenleme yapılmadı. Şimdiki beklenti ise ek ders ücretlerinin artırılması ve öğretmene ikramiye ödemesi yapılarak bu açığın biraz da olsa kapatılması yönünde.