İlk 1994 Yılında Başlayan Türksat Serisinin Son Halkası TÜRKSAT 5B Uzaya Fırlatıldı, Erdoğan Açıklama Yaptı İlk 1994 Yılında Başlayan Türksat Serisinin Son Halkası TÜRKSAT 5B Uzaya Fırlatıldı, Erdoğan Açıklama Yaptı
Dünyada genetik alanında yapılan bilimsel çalışmalar, bitkiler üzerinde denenen genetik değişikliklerinden sonra hayvanlara ve nihayet insanlar üzerinden yapılan genetik tasarlamalara kadar ilerledi. Genetik Mühendisliği çalışmaları ile, Çin'de genetiği tasarlanmış bir bebeğin dünyaya getirildiği, bu gelişmenin bilim dünyasında etik tartışmalarına neden olduğu bildirildi. Genetik biliminin insanlar ve diğer canlılar üzerinde değişiklikler yapak amacı ile kullanılması çoğu toplum ve inanç açısından karşı çıkılan ve yanlış olarak kabul edilen bir durum.

Ancak tüm bu karşı durşlara rağmen bilim ve genetik alanındaki gelişmeler akıl almaz bir hızla devam ediyor. Bilimin son sürprizlerinden biri de “Genetiği Tasarlanmış” ilk bebeğin Dünya’ya gözlerini açtığı iddiası oldu. Şenzenli araştırmacı bilim insanı He Jiankui, tüp bebek tedavisi yöntemiyle dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA’larının değiştirdiğini duyurdu.

Yedi kadının tüp bebek tedavisi sırasında bazı embriyoların genetiğinin değiştirildiği ve hamilelikle sonuçlanan ilk denemede ikiz kız bebeklerin dünyaya geldiği açıklandı. He Jiankui, embriyolardaki bu deneyleri, vücüda AIDS virüsü HIV’e karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla yaptığını söyledi. Uzmanlar, He Jiankui’nin açıklamasının doğrulanması halinde bunun genetik bilimi ve etik açısından yeni bir dönem başlatacağını söylüyor.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAK
Konu üzerinde görüş bildiren bazı uzmanlar  “insan deneyi” olarak niteledikleri insanlar üzerindeki genetik yapıyı değiştirmeye yönelik bu denemelerin çok riskli olduğunu söylüyor. Genetik tasarım, birçok ülkede DNA’da yapılacak değişikliklerin gelecek nesillere aktarılabileceği ve diğer genlere zarar verilebileceği endişesiyle yasaklanmış durumda. He Jiankui’nin iddiası henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Ancak deneylere ABD’li bir doktorun da katıldığı belirtiliyor. ABD’de bu tür deneyler yasakken, insan klonlamanın yasak olduğu Çin’de genetik tasarım araştırmaları için bir sınırlama bulunmuyor.

Kaynak: https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-babies-genetically-edited-altered-twins-scientist-dna-crispr-a8651536.html