Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlık görevini çok hızlı değişikliklerle başladı. Okullarda ve derslerde yapılan değişiklikleri ek olarak yönetmeliklerde yapılan değişiklikler öğrenciler öğretmenleri ve velileri direkt olarak etkiledi. Ancak Eğitimle, öğretmenlerle ve öğrencilerle ilgili olarak yapılan bu değişiklikler adeta yapılacak olan yeni düzenlemelerin işaret fişeği niteliğindeydi. Milli Eğitim Bakanlığı Yeni dönem için çok daha kapsamlı değişikliklere hazırlanıyor. Bu değişiklikler okullari, eğitimi ve öğrencileri çok önemli ölçüde etkileyecek. Özellikle öğrenciler bu değişikliklerden oldukça fazla etkilenecek. İşte bakan Yusuf Tekin tarafından yapılan açıklamalar ve MEB'in Yapacağı ve hazırlıkların tamamlama aşamasına geldiği çalışmaların detayları:

MEB 81 il için son dakika açıkladı: O tarihten itibaren geçerli olacak! Öğrenci ve veliler.

Derslerin yerini beceri eğitimleri alacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın en kapsamlı müfredat değişikliğinde sona gelindi. hazırlıklar tamamlanmak üzere. Yeni değişiklikle birlikte dersler sadeleşecek, beceri eğitimleri gelecek. 2024-2025 yılı eğitim öğretim yılında müfredata beceri ve analitik düşünmeyi sağlayacak dersler eklenecek.

Milli Eğitim Bakanlığının önemli bir çalışması olan müfredat değişikliğini yakın zamanda kamuoyuna açıklayacaklarını dile getiren Tekin,

"Müfredat, hızla değişen dünya koşulları, güncel gelişmeler göz önünde bulundurularak devamlı güncellenecek canlı ve dinamik bir yapıda olmalı. Ana paradigmasından tutun, bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referans değerlerimizin ışığında oluşturulmuş bir eğitim sisteminin inşası için gerekli çalışmalarımızı tamamladık, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız inşallah" derken sözlerine şöyle devam etti...

Mottosu 'iyi insan yetiştirmek' olan bizim referans değerlerimizin, iyi insan olmanın niteliklerinin içerisinde barındırdığı, bütün kurgunun buna göre dizayn edildiği ve çocuklarımızın pedagojik gelişmelerine uygun bir biçimde, hem de sınıf seviyesi bazında kapasitelerine uygun bir biçimde dizayn edilen bir eğitim öğretim programından bahsediyoruz."

okullarda öğrencilerin "Ders yükü hafifletilecek"

Bakan Tekin, "Büyük oranda seyreltmelerin olduğu, ders yükünün içerikteki bilgi yükleyici ifadelerin büyük oranda azaltıldığı, daha az bilgi, daha çok analitik düşünme, yorumlama ve kendisini ifade edebilme üzerine kurgulanan bir müfredatı önümüzdeki günlerde paylaşmış olacağız." diye konuştu.

Yeni müfredat hangi sınıflarda uygulanacak?

Öte yandan yeni müfredatın detayları da netleşti. Buna göre; yeni müfredat 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıflardan başlamak üzere hayata geçirilecek.

Öğretmenlere Müjde: Yeni Nesil Okuma Yazma Öğretimi İçin Kapsamlı Kaynaklar Yayınlandı Öğretmenlere Müjde: Yeni Nesil Okuma Yazma Öğretimi İçin Kapsamlı Kaynaklar Yayınlandı

2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlayacak yeni müfredatla birlikte dersler sadeleşecek, beceri eğitimleri öne çıkacak. 

YAZ TATİLİ KISALABİLİR İŞ GÜNÜ SAYISI 20 GÜN ARTABİLIR

Halihazırda 180 iş günü olan eğitim öğretim gün sayısının Artırılabileceği ve Eğitim ve öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması için yaz tatili süresinden kısılabileceği öğrenildi. Türkiye'de yaz tatili süresi ara tatil uygulamasından önce 13 haftaydı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indi. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında bu süre hâlâ oldukça uzun.

Yeni Zelanda 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6.5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya ise 11.5 haftalık yaz tatili süresine sahip. İsveç'te öğrenciler 10 hafta, İngiltere'de ise 6 hafta yaz tatili yapıyor.