Amerika Birleşik devletleri ile Çin arasında yaşanan ve nadir görülen vakalardan biri olan Casus Balon krizi devam ediyor. ABD'nin ve Çin'in balonla ilgili açıklamaları farklı. Çin ısrarla bilimsel araştırma baolnu olduğunu iddia ederken, ABD balonu casus olarak tanımlıyor. İşte krizin nedeni olan balonla ilgili son gelişmelerin detayları:

Dün ABD'de görülen balon nedeni ile Çin ve ABD arasında gerilim tırmandırırken , ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bugün Latin Amerika üzerinde Çin’e ait başka bir istihbarat balonu uçtuğunun değerlendirildiğini duyurdu.


Amerike Birleşik devletleri'nin Montana eyaletinde görülen ve ülkeyi alarma geçiren 'Çin casus balonu' bugün dünyada bir numaralı gündem maddesi oldu. 

Biden'ın 'vur' emri verdiği ve F-22 savaş uçaklarının havalandığı balon iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırırken, Çin Dışişleri Bakanlığı, balonun “meteorolojik araştırmalar için kullanılan sivil bir araç” olduğu açıklamasını yaptı. Pekin, balonun ABD hava sahasına “rüzgârla sürüklenerek, yanlışlıkla” girdiğini ve bu ihlalden ötürü “üzüntü” duyduklarını bildirdi. 

BLİNKEN'İN PEKİN GEZİSİ İPTAL EDİLDİ

Ancak Çin'den gelen açıklama henüz tansiyonun düşmesi için yeterli olmadı. Son olay, Pekin ile Washington arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da yıpranmasına neden oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bu hafta sonu Pekin’e yapması planlanan ilk ziyareti yaşanan gelişme üzerine iptal edildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Blinken’ın telefon görüşmesinde Çinli üst düzey yetkili Wang Yi ‘ye yaşananların “sorumsuzca olduğunu, ABD’nin egemenliği ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu, ayrıca ziyaretin amacına zarar verdiğini” söylediği belirtildi. 

Bilim İnsanları Uyardı ''Güneşte yaşanan fırtına dünyayı yakında vuracak'' Bilim İnsanları Uyardı ''Güneşte yaşanan fırtına dünyayı yakında vuracak''

ÇİN'İN BİR BALONU DAHA ORTAYA ÇIKTI

Tüm bu gerilimin ortasında Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder Çin’e ait başka bir istihbarat balonu daha bulunduğunu ve söz konusu balonun Latin Amerika'dan geçmekte olduğunu ifade etti. 

Ryder, “Latin Amerika'dan geçmekte olan balona dair raporları alıyoruz. Bunun başka bir Çin gözetleme balonu olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ryder, balonun Latin Amerika üzerinde tam olarak nerede olduğuna dair detay vermedi.
Pentagon duyurdu: Kriz bitmeden bir tane daha görüldü

NEDEN VURULMUYOR?

Çin- ABD ilişkileri, ticari rekabetin yanı sıra Pekin’in Tayvan ve Güney Çin Denizi’nde artan askeri faaliyetleri yüzünden gergin. Peş peşe ortaya çıkan 'casus balonlar' gerilimi zirveye çıkarırken, ABD medyası bugün 'balonlar neden vurulmuyor?' sorusunun cevabını aradı.

DÜŞÜNÜLDÜĞÜ KADAR KOLAY DEĞİL

Insider'a konuşan eski bir donanma pilotu balonun vurulmasının düşünüldüğü kadar kolay olmadığını belirtti.

Brynn Tannehill isimli pilot, yüksek irtifalı balonu savaş uçaklarıyla çatışmaya sokmanın 'çok zor' olduğunu, balonu yerde vurmanın ise ölüm ve yaralanma riski taşdığını söyledi.

ABD semalarında görülen balonların 100.000 feetin üzerine çıkabildiğine dikkat çeken Tannehill'e göre ABD havasavar silah sistemlerinin çoğu, bu kadar yüksekteki hedefleri ortadan kaldırmak için tasarlanmadı.

Pentagon da dün yaptığı açıklamada balonu düşürmeyi düşündüklerini, ancak balonun uçuşu ya da düşmesi sırasında güvenlik risklerine yol açabileceği endişesi ile vazgeçtiklerini vurgulamıştı.

ÇİN'İ ALT ETMEYE HAZIRIZ

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, casus Çin balonuna ilişkin yaptığı açıklamada bunun uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu belirtti ve Biden yönetiminin Çin'i alt etmeye her zamankinden fazla hazır olduğunu söyledi.