Milli Eğitim Bakanlığı MEB, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili çalışmalarını tamamladı. Anayasa Mahkemesi tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin iptal edilmesinin ardından MEB, yeni bir ÖMK hazırlık sürecine girmiş, aylar süren çalışmalar ardından geçtiğimiz günlerde hazırlanan yeni kanun taslağı Cumhurbaşkanlığına sunmuştu. Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmesi beklenen yeni meslek kanunu şu saate kadar TBMM'ye sunulmadı.

MEB, 7. Sınıf Ortak Sınavları İçin Konu Dağılım Tablolarını Yayımladı MEB, 7. Sınıf Ortak Sınavları İçin Konu Dağılım Tablolarını Yayımladı

Yeni meslek kanunu TBMM'ye sunulmamasında yaşanan gecikmenin Milli Eğitim Bakanlığıyla Hazine ve Maliye biBakanlığı arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklandığı iddia ediliyor. Buna göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürelerinde, öğretmenler hayal kırıklığı yaşayabilir.

Önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süreleri için 5 yıl - 10 yıl şartının getirileceği yönünde açıklama yapmıştı. Beş yıllık uzman öğretmenliğin ardından öğretmenler onuncu yılda başöğretmenliğe başvuru yapabilecekti. Ancak 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından milli eğitim bakanı değişti ve bakanlık görevine Yusuf Tekin atandı. Bakan Yusuf Tekin, yeni meslek kanunu ile ilgili çeşitli açıklamalar yapmıştı. Ancak süreyle ilgili kesin bir açıklaması olmadı. Öğretmenler, uzman öğretmenlik için gerekli olan sürenin beş yıla başöğretmenlik için gerekli olan sürenin on yıla düşürülmesini beklerken, MEB'in yeni taslakta bu süreleri uzman öğretmenlik için 8 yıla, başöğretmenlik için ise 16 yıla çektiği iddia edilmişti.

Ancak gelen son bilgilere göre yukarıda yazdığımız rakamların da Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun içerisinde yer almadığı ve eski sistemin korunarak uzman öğretmenlik için 10 yıl, başöğretmenlik için ise 20 yıl süre şartının yeni kanunda da geçerli olacağı iddia edildi.