Milli Eğitim Bakanlığı MEB, bünyesinde görev yapmakta olan MEB personeli öğremtenlere, girdikleri maaş karşılığı ders görevinden fazla olmak şartıyla, fazladan girdikleri her ders için ek ders ücreti ödüyor. Bu ek ders ücretleri öğretmenlerin emekliliklerine yansımıyor. Öğremtenler dolaylı yoldan mağdur oluyor. Ancak öğretmenlerin bir mağduriyeti de seyyanen zamlarda yaşanıyor.

Okul müdürlerine yetki kısıtlaması Okul müdürlerine yetki kısıtlaması

2023 Temmuz memur maaş zammı döneminde memur maaşına yapılan zamlar öğretmenlerin maaşına da yansıdı. Ancak maaşları yapılan 8 bin TL'lik seyyanen zam, öğretmen ve memur maaşlarında ciddi bir artış sağlarken, öğretmen, doktor gibi maaşın yanında ek ödeme alan çalışanların bu ödemelerine yansımadı. Ek ders ücretleri ve nöbet görevi ücretleri maaşlara yapılan oransal zam olan %17,5 oranında arttı. Bu da öğremtenlerin ve sağlık personelinin zam konusunda mağduriyet yaşamasına neden oldu.

Öğretmenlerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için 7. Toplu Sözleşme masasında öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılması konusu gündeme getirildi. Sendikalar ek ders ücretinin en az 100 TL'nin üzerine çıkmasını talep ediyor.

Ancak ttoplu sözleşme görüşmelerinde ek ders ücretlerine zam talebinin kabul görmediği ve ek ders ücretlerine zam yapılmayacağı yönünde kulis bilgisi geldi.

Şayet sendikaların ek ders ücretlerine zam talebi masada kabul edilmezse, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencileri desteklemek amacıyla açılacak olan kurslara  DYK'lara, İYEP'lere öğretmenlerin ilgisinin azalmasından ve açılacak kurs sayısının, destek eğitimi sayısının düşmesinden endişe ediliyor.

Hükumet yetkililerinin öğremtenlerin bu talebini değerlendirirken oluşabilecek bu sıkıntıları da göz önünde bulundurması büyük önem arz ediyor.