Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Yeni ÖMK taslağına ilişkin önemli gelişmeler yaşandı. Öğretmenlerin merakla beklediği rotasyon uygulaması hakkında nihai karar verildi ve taslak metinden bu düzenleme kesin olarak çıkarıldı.

ÖMK Taslağından Rotasyon Düzenlemesi Kaldırıldı

Taslak metinde rotasyon düzenlemesi şu ifadelerle yer alıyordu:

Milli Eğitimde Devrim: Öğretmen Yetiştirmede Yeni Bir Çağ Milli Eğitimde Devrim: Öğretmen Yetiştirmede Yeni Bir Çağ

"Öğretmenlerin; atandıkları eğitim kurumunda en az üç eğitim öğretim yılı, aynı eğitim kurumunda en fazla 12 eğitim öğretim yılı görev yapmaları esastır. (3) Öğretmenlerin sağlık ve can güvenliği mazeretlerine bağlı yer değiştirmeleri yıl içerisinde döneme tabi olmaksızın, diğer mazeretlere bağlı yer değiştirmeleri ise yarıyıl ve/veya yaz tatili döneminde yapılır."

Ancak, İdris Şekerci tarafından yapılan açıklamaya göre, rotasyon düzenlemesi taslak metinden tamamen çıkarıldı. Şekerci, bu konuda yapılan istişarelerin ardından bakanlığın sahadaki görüşleri dikkate aldığını ve bu uygulamadan vazgeçildiğini belirtti. Şekerci,

"Rotasyon ilk taslakta vardı. Ancak daha sonra bakanlık bu uygulamanın sahada nasıl görüldüğünü anlamak için istişare yapma gereği hissetti. Üyesi sayısı en az olan sendikaların genel başkanları da dahil olmak üzere bildiğim kadarıyla istişare yaptı. Şu anda çıkacak olan kanun metninde rotasyon yok. Bu kesin bir bilgidir," şeklinde konuştu.

ÖMK'da Ek Ders Ücretleri ve Kariyer Basamakları

Öğretmenlerin yakından takip ettiği konular arasında uzman öğretmenlik için gereken sürede indirim ve ek ders ücretlerine zam yapılması da bulunuyor. İdris Şekerci, bu konularla ilgili olarak da bilgi verdi. Şekerci, "Meclis trafiğinde de eğitim çalışanlarının talepleri doğrultusunda görüşmeler olacak. Gerek kariyer basamakları gerek ek ders ücretleri ile ilgili Meclis aşamasında istişarelerimiz olacak," dedi.

Öğretmenler, uzman öğretmenlik için geçecek sürenin 10 yıldan 5 yıla indirilmesini talep ediyor. Ayrıca, ek ders ücretlerinin yüzde 100 oranında artırılması da talepler arasında yer alıyor.

ÖMK'da Öğretmene Şiddet Konusu

Taslak metinde öğretmene yönelik şiddetle ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemelere göre, tüm eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 oranında artırılacak. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek ve bu durum doğrudan tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılama yolu kapatılacak.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın bu düzenlemeleri, öğretmenlerin mesleki koşullarını iyileştirmeye yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Eğitim çalışanlarının talepleri doğrultusunda yapılan bu değişikliklerin, öğretmenlerin çalışma hayatını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.