Milli Eğitim Bakanlığı MEB, öğretmen atamaları ile ilgili önemli değişiklikler yapmaya devam ediyor. Önceki yıllarda sadece KPSS puan üstünlüğü ile atanan öğretmenler, 2016 yılından itibaren başlatılan uygulama ile mülakata tabi tutuldular. Öğretmenler KPSS puanıyla başvuru yapıp mülakatla atandı. Çok sayıda öğretmen KPSS puanı yüksek olmasına rağmen mülakattan düşük puan alarak elendi. Aynı şekilde KPSS puanı düşük olan bazı öğretmenler de mülakattan yüksek puan alarak atandı. Mülakatla ilgili olumlu ve olumsuz tepkiler devam ederken MEB, bu uygulamanın ardından yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Artık KPSS ve mülakatta öğretmen atamalarında yetmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında yeni uygulama başlatıyor. Buna göre öğretmen ataması başvurusu yapan öğretmenlerden belirlenen sayıda öğretmen, KPSS puanına göre seçilecek ve öğretmen akademisi eğitimine alınacak. Akademi eğitim tamamlandıktan sonra bu eğitimi alan öğretmenler arasında sınav yapılacak. Yapılan sınavda başarılı olan öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanacak. Diğer öğretmenler ise yeniden atama bekleyecek.
MEB'in bu uygulamayı yeni çıkacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda resmileştirmesi bekleniyor. Yeni ÖMK'nın çıkmasının ardından öğretmen atama sistemi tamamen değişecek.

MEB'den Okul müdürlerine, öğretmenlerle ilgili yeni görev MEB'den Okul müdürlerine, öğretmenlerle ilgili yeni görev

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce mülakatın kaldırılacağı yönünde seçim vaadinde bulunmuştu. Seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Yusuf Tekin, mülakatları devam edeceğini ve hatta daha uzun süre bir mülakat yapılacağını, mülakatın içerinin değiştirileceğini söylemişti.
Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atamalarında mülakat ve KPSS puanlarının %50 oranında kullanması yönündeki kararı resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ancak mülakata olan tepkiler devam ederken, bakanlığın atanacak öğretmenlere akademi eğitimi şartı getirmesi mülakat uygulamasının bypass edilmesi anlamına da geliyor. Böylece artık öğretmenlerin atamalarda mülakat gibi bir sorunu kalmayacak. Ancak öğretmenler 550 saatlik bir akademi uygulamasına tabir tutulacak ve atamaları da garanti olmayacak. Bakanlığın önümüzdeki günlerde bu uygulamaya yönelik detaylı bilgiler vermesi bekleniyor. Bakanlığın açıklamasının ardından durum net bir şekilde ortaya çıkacak.

Sizler de konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi haberin yorum kısmına yazarak yetkililere sesinizi duyurabilirsiniz.