Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması için Öğretici’den açıklama Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması için Öğretici’den açıklama

Milli Eğitim Bakanlığ, Eğitim öğretim alanında, yönetmelik bazında ve müfredat bazında değişiklikleri yapmaya devam ediyor. 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde bakanlık görevine atanan Yusuf Tekin talimatlarıyla derslerde ve okullarda adeta değişik rüzgârı esiyor. Eğitim öğretim yılının başında önemli değişiklikler yapıldı. İlkokullarda sınav tamamen kaldırıldı, ortaokullarda ortak sınavlar Ve liselerde ortak sınavlar getirildi. Ancak yapılan bu değişiklikler yapılacak olan büyük değişikliklerin işaret fiş gibiydi. Bakan Yusuf Tekin defalarca yaptığı açıklamada eğitim alanında çok daha kötü değişikliklerini yapılacağını söyledi. Müsteşarlık Döneminde tasarladığı ancak uygulamaya koyamadı bir çok projeyi bakanlık görevinde devreye sokan Tekin, 2024 2025 eğitim öğretim yılı itibari ile müfredatta büyük değişiklikler olacağını kaydetmişti

Bakan Tekin'in açıklamaları doğrultusunda MEB'in 5 yıllık Stratejik planı hazırlandı. Bu planda üç dersle ilgili önemli projeler yer alıyor. MEB'in önümüzdeki süreçte bu üç dersle ilgili köklü değişiklikler yapması planlanıyor.
Bakanlığın Türkçe, İngilizce ve Türk dili ve Edebiyatı dersleri ile ilgili müfredatta önemli değişiklikleri yapması ve Bu derslerin okutulmasında yöntem değiştirilmesi bekleniyor. Bakanlık tarafından açıklanan stratejik plana göre bu dersler önümüzdeki yıllarda çok büyük önem kazanacak. Bu derslerin eğitimine ve öğretimini ağırlık verilecek. Bu dersler uygulanırken dört temel beceri esas alınacak. Bu beceriler bakanlık tarafından daha önce açıklanmıştı. Ancak bakanlığın bu derslere ağırlık verileceğini açıklamasının ardından, özellikle atama bekleyen öğretmenler ve mevcut öğretmenler arasında derslerin norm sayısının artık artmayacağı, önümüzdeki dönemde bu branşlara öğretmen atama sayılarında artış yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

Özellikle Yeni müfredatın 1., 5., ve 9. sınıflarda uygulamaya başlayacak olması nedeniyle ders normlarının çok etkilenmesi beklenmiyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada sadece içeriğin değişeceği ve ders sayısında bir değişiklik olmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılacak olan uygulama ile birlikte bu alanlarda daha fazla öğretmene ihtiyaç duyulup duyulmayacak önümüzdeki süreçte belli olacak. Zira bakanlığın dört temel beceri uygulaması ile birlikte hangi ihtiyaçların olacağı şu an net değil. Yeni müfredatın uygulanması ile birlikte daha ayrıntılı detaylar ve tahminler ortaya çıkacaktır. 
Bakanlık 4 Temel beceri esas alırken kodlama eğitimini ağırlık verecek. Kodlama eğitimlerinin önümüzdeki süreçte eğitim üzerinde nasıl bir etki yaratacağı da merak konusu. Bu alanda da elimizdeki dönemlerde öğretmen ihtiyacı olup olmayacağı müfredatın uygulanmaya Başlamasının ardından netlik kazanacak.

Sizler de yeni müfredat, Öğretmen ihtiyacı ve norm ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak sesinizi yetkililere duyabilirsiniz.