MEB'den 81 il için tatil kararı: okullarda bir hafta (5gün) ders yapılmayacak MEB'den 81 il için tatil kararı: okullarda bir hafta (5gün) ders yapılmayacak
Sözleşmeli öğretmenlere kadro verilmesine ilişkin teklim Milliyetçi Hareket partisi tarafından Türkiye Byük Millet Meclisine sunuldu. Teklifte MEB tarfından alımı yapılan sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınması yer alıyor.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki sözleşmeli öğretmenlerin ve kamuda diğer adlar altında görev yapan tüm sözleşmeli çalışanların memur kadrosuna atanmalarına dair TBMM'ye kanun teklifi sundu.

MHP'Lİ ÖZTÜRK'TEN SÖZLEŞMELİ KAMU PERSONELİNE KADRO TEKLİFİ

Konu hakkında açıklama yapan MHP'li Öztürk; "Türkiye'de sözleşmeli çalıştırma uygulaması 1970'li yıllarda kamuda sözleşmeli personel istihdam edilmesine yönelik çalışmalarla birlikte, 1980'li yıllarda sözleşmeli personel statüsünün memurluk sistemine alternatif bir yapı olarak ortaya koyulması ile hız kazanmıştır. Diğer yandan; 1989 tarihli Anayasa Mahkemesi'nin sözleşmeli personelin statüsüyle ilgili kararı sonrasında, sözleşmeli personel ve memur arasındaki farkın azalmasıyla yönetim tarafından bu tür çalışma biçimini özendirici ücret politikasından vazgeçilmiş, ancak esneklik uygulamaları geçici işçilik üzerinden yürümeye devam etmiştir. Ayrıca 1988'den itibaren yardımcı hizmetler sınıfındaki personel sayısının azaltılmasıyla, bu sınıfın yerine getirdiği işler ücret karşılığı doğrudan piyasaya verilmeye başlanmıştır." dedi.



KAMUDA KADROLAR SADELEŞTİRİLMELİ
Kamuda var olan çok sayıda kadro çeşidinin, çalışanlara hak kaybı yaratmadan sadeleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Öztürk; "Bugün kamuda; sözleşmeli, işçi, kadro karşılığı sözleşmeli, kapsam içi ve kapsam dışı çalışan gibi parçalı yapının yanına taşeron çalışma sistemi eklendiğinde, ortaya çok farklı pozisyonlarda, farklı alanlardan olan ancak aynı işi yapan; bununla birlikte farklı ücretler alan bir çalışma ortamı oluşmuştur. Haliyle başta sözleşmeli çalışanlar olmak üzere çok sayıda hakkaniyetsizlik yaratan uygulamalar mağduriyet yaratmaktadır. Memur olarak görev yapan çalışanın tayin, nakil hakkı bulunurken, bu hak sözleşmelilerde kısıta tabi tutulmaktadır. Diğer yandan taşeron işçi olarak çalışanların önemli bir kısmı halen kadro alamamışlardır." diyerek, TBMM'ye verdiği kanun teklifiyle; başta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmen uygulamasının kaldırılmasının öngörüldüğünü ve sözleşmeli öğretmenler ile kamuda diğer adlar altında görev yapan tüm sözleşmeli çalışanların da memur kadrolarına atanmalarına imkan tanındığını belirtti.



KANUN TEKLİFİ ÇALIŞANLAR ARASINDA EŞİTLİK GETİRECEK
HP'li Öztürk açıklamasını şöyle sürdürdü; "Kanun teklifimizin yasalaşmasıyla kamu kurum ve kuruluşlarında görev, yetki ve sorumluluklar taşıyan farklı kadrolarda istihdam edilen personelin statüsü, mali ve sosyal hakları ile diğer hakları konusunda farklılıklar ortadan kalkacaktır. Diğer yandan yine kanun teklifimiz ile; memur kadrolarına atanacak olan personelin kurum içi yer değişikliği ile izin hakları gibi bazı hakları genişletilmekte, bunlara görevde yükselme, kurumlar arası nakil ve yönetici kadrolarına atanma gibi konularda yeni imkanlar tanınmaktadır." dedi.