• BIST 100

    16748,69%0,31
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,50% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7110,86% 2,93
  • Ç. ALTIN

    11786,68% 0,00

MEB şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Milli Eğitim Bakanlığı MEB bünyesinde görev yapan şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Eğitim 29.12.2024 01:06:00 0
MEB şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerin kariyerlerinde yükselerek yöneticilik pozisyonlarına gelmeleri, beklenenin aksine ciddi bir gelir kaybına yol açıyor. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi unvanlara sahip olan eğitimciler, bu sayede elde ettikleri yüksek ek ödemeler sayesinde önemli bir gelir artışı sağlarken, şube müdürleri ve müfettişler gibi yönetici pozisyonlarındaki meslektaşları aynı imkandan yoksun kalıyor.

Son yıllarda öğretmenlerin maaşlarına yapılan düzenlemelerle birlikte, başöğretmenlik tazminatı yaklaşık 11.600 TL'ye, uzman öğretmenlik tazminatı ise 5.800 TL'ye kadar yükselecek. Bu durum, söz konusu unvanlara sahip öğretmenlerin aylık gelirlerini önemli ölçüde artırarak, onları sistemdeki en yüksek gelirli eğitim çalışanları arasına taşıdı. Ancak yöneticilik görevlerinde bulunan şube müdürleri ve müfettişler, eğitim öğretim sınıfında yer almadıkları gerekçesiyle bu ek ödemelerden yararlanamıyor.

20 Yıllık Tecrübeye Rağmen Eşitsizlik

20 yıllık deneyime sahip bir başöğretmen, aylık yaklaşık 11.600 TL civarında bir ek ödeme alırken, aynı deneyime sahip bir şube müdürü veya müfettiş, bu ek ödemeden mahrum kalıyor. Bu durum, yıllık bazda yaklaşık 139.000 TL'lik bir gelir farkına denk geliyor. Yani, uzun yıllarını eğitime adamış bir yönetici, sadece yöneticilik yaptığı için önemli bir gelir kaybına uğruyor.

Kılavuzlarda Netlik Yok

Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda, mevcut kılavuzlarda şube müdürleri ve müfettişlerin uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanlarını almalarına dair herhangi bir düzenlemeye rastlanmadı. Bu durum, söz konusu yöneticilerin haklı olarak bu ek ödemeleri talep etmelerine neden oluyor.

Eğitim Sisteminde Adaletsizlik

Yaşanan bu durum, eğitim sistemindeki adaletsizliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzun yıllarını eğitime adamış, öğrencilerin yetişmesi için büyük çaba sarf eden yöneticilerin, sadece yöneticilik yaptıkları için maddi olarak cezalandırılmaları kabul edilebilir bir durum değil.

Öğretmen ve Yöneticiler Arasında Artan Maaş Farkı

Öğretmenler ve yöneticiler arasındaki maaş farkının giderek artması, eğitim sisteminde moral bozukluğuna ve motivasyon kaybına yol açabilir. Bu durum, hem eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir hem de nitelikli öğretmenlerin yöneticilik görevlerinden kaçınmasına neden olabilir.

Çözüm Önerileri

  • Kılavuzların Güncellenmesi: Mevcut yasal düzenlemeler ve kılavuzlar, şube müdürleri ve müfettişlerin de uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanlarını almalarına olanak tanıyacak şekilde güncellenmelidir.
  • Adaletli Bir Maaş Sistemi: Tüm eğitim çalışanlarının deneyim, eğitim düzeyi ve üstlendikleri sorumluluklar göz önünde bulundurularak daha adil bir maaş sistemi oluşturulmalıdır.
  • Sosyal Diyalog: Eğitim sendikaları ve yetkili makamlar arasında düzenli olarak görüşmeler yapılarak, bu sorunun çözümüne yönelik ortak bir yol haritası belirlenmelidir.

Eğitim sisteminin temel taşlarından biri olan öğretmenler ve yöneticiler arasındaki bu adaletsizliğin giderilmesi, hem eğitim çalışanlarının motivasyonunu artıracak hem de eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır.


Zayıf Notu Olanlar Dikkat! Sorumluluk Sınavlarında "3 Ders" Kuralı Devrede

MEB Sınav Ücretleri Güncellendi İşte Gözetmen Ve Salon Başkanı Yeni Maaş Tablosu

Ramazan’da İftarın "Cüzdan" Karnesi: 500 TL’den 7 Bin TL’ye Dev Uçurum!

MEB Ulaştırma Kursu Kararı Yeni Eğitim Ve Denetim Modeli İle Sınav Şartları Değişti

12 Sınıf Öğrencisi Rabia Akyüz Okul Sırasında Hayatını Kaybetti

Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenleri Kapsayan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor

Temmuz 2026 Emekli Ve Memur Zammı İlk Rakamlar Belli Oldu Yeni Maaş Hesaplama Tablosu

Meclis'ten Fahiş Aidatlara "Kırmızı Kart": Yeni Tapu Kanunu Yolda!

Temmuz’da Öğretmen Maaşlarına "Enflasyon" Dokunuşu

Kipa 10. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü İrfan Uzar Hayatını Kaybetti

Bakan Tekin LGS İddialarına Son Noktayı Koydu:

Sınavlarda Sürprize Yer Yok: MEB Örnek Soru Dağılım Tablolarını Yayımladı

Ocak Ayı Enflasyonu Sonrası Memur Maaş Tablosu Değişiyor Acil Ek Zam Talebi Açıklandı

MEB Personeline Dev Gelir Kapısı Maaş Farkları Ve Norm Kadro Sorunu Masaya Yatırıldı

6 Şubat Okullar Tatil Mi 3 İlde Eğitime Ara Verildi Valiliklerden Son Dakika Açıklaması

Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Cemal Turan Atandı!

Üniversite Eğitimi 3 Yıla mı Düşecek? Sendikadan Kritik Açıklama

Öğrencileri Taşıyan Servis Devrildi: Ekipler Seferber Oldu

MEB Devamsızlıkla Mücadelede Dijital Takip Sistemini Devreye Aldı

Öğretmenlere Tek Seferde 102 Bin TL Promosyon Ödemesi

YAZEK ile Okullarda Yapay Zekâ Araçları Kayıt Altına Alınacak

“Masa Başı Mevzuat” Dönemi Bitiyor: MEB Sahayı Merkeze Alan Sistemi Başlattı

Okullara Binlerce Temizlik ve Güvenlik Personeli Alınıyor!

MEB Görevde Yükselme Sınavında Görev Alan Öğretmenlere Ödenecek Ücretler Belli Oldu

MEB Yöneticilerine Geçici Madde Kalkanı 4 Yıllık Süre Hesaplamasında Yeni Kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı 4 Branşa Özel 15440 TL Ek Gelir Şartları Açıklandı

MEB Takvimi Değişti: Mart Ara Tatili ve Ramazan Bayramı Birleşiyor!

Okullarda Yeni Dönem Heyecanı: MEB'den 81 İle Milli Aidiyet Talimatı!

2026-2027 Eğitim Yılında Dev Atama! Cumhurbaşkanlığı'ndan Kritik Açıklama

Okullarda İkinci Dönem “Bayrak Sevgisi” Temasıyla Açılacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9