Öğretmenlerin Mart ayı yeni ek ders ücreti yapıldı Öğretmenlerin Mart ayı yeni ek ders ücreti yapıldı
MEB'den yeni uygulama: 40 dk teneffüs, 40 dk ders. Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yeni uygulamaya gidiyor. Pilot uygulamanın başlayacağı yeni sistemde dersler 40 dakika olmaya devam ederken teneffüsler de 40 dakikaya çıkartılacak. Bu uygulama bazı öğretmenler tarafından desteklenirken, bazı öğretmenlerin de uzun teneffüste kontrolünün zor olacağı, öğrenciler arasında vukuat olabileceği endişesi ile eleştirdiği görüldü.

MEB, 2023 vizyonu kapsamında eğitim ile ilgili değişiklikler de yapmayı planlıyor. Bu kapsamda okullardaki teneffüs sürelerinin uzatılması ve uzun teneffüslerde öğrenciye oyun oynama ya da atölyelerde vakit geçirme seçeneği tanınacak. Teneffüs süreleri 40 dakika olacak. İşte yeni sistemin detayları:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Yeni öğrenme ve öğretme metotlarına kapalı olmamalıyız” sözü, Antalya’da vücut buldu. Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Korkut’un “OKUL 2023” projesi, il bazında uygulamaya kondu.
Proje, okulları sadece eğitim kurumu olmaktan çıkarıp, birer yaşam alanı haline getiriyor. Teneffüs süreleri 40 dakikaya uzatılan okullarda, çocuklar rekabetten uzak, paylaşım temelli bir eğitim anlayışıyla yoğuruluyor. Uzatılan teneffüs sürelerinde öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygulan alanlarda bireysel gelişimlerini destekleyecek bir okul ekosistemi oluşturuluyor. Böylece çocuğun ilgisi ya da yeteneği olmayan bir geleceğe yönlendirilmesi değil, onun kendini en ait hissettiği alanlarda gelişmesi ve eğitiminin bu yönde şekillenmesi hedefleniyor.

Teneffüs saatlerinde görevlendirilecek usta öğreticiler, ek ders ücreti alacaklar. Bu ücretler ve “Tasarım/beceri atölyeleri”, projenin tek masraf kalemi olarak görünüyor.
1.5 yıl boyunca sürecek pilot uygulamanın seyri, MEB tarafından da dikkatle incelenecek. Teneffüslerde önceden belirlenmiş etkinlikler yapılacak. Bu etkinliklerde usta öğreticiler görevlendirilecek. Öğrencilerin bir yıllık gelişim ve öğrenme serüvenleri sınıf şube rehber öğretmenleri tarafından raporlanarak okul müdürlüğüne teslim edilecek. Okul müdürlüğü e-portfolyo dosyası hazırlayacak. Lise ve üniversiteye girişte bu dosyalar dikkate alınacak.
Proje ile öğrencilerin okula aidiyet duygusunu geliştirmesi, okulun bir yaşam merkezi olarak görülmesi ve hayal kuran mutlu çocukların yetiştirilmesi hedeflendi.
40 dakikalık etkinliklerde spor, halk oyunları, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar, model uçak yapımı gibi etkinliklerin yanı sıra geleneksel halk oyunları oynanacak.
Geleneksel halk oyunları arasında körebe, çelik çomak, çatlak patlak, beş taş gibi oyunlar dikkat çekti. Eğitim uzmanları MEB’in Antalya’da başlattığı pilot uygulamanın olumlu olduğu görüşünde birleşti.
Yeni haftalık ders programı örneği şöyle: