Doğum yapmış ve il içi yer değiştirme başvuruların alındığı sırada ücretli veya ücretsiz doğum izninde bulunan öğretmenin il içi atamaya başvuru yapıp yapamayacağını bilebilmek için öncelikle öğretmenin ücreti mi yoksa ücretsiz izinde mi olup olmadığına bakıp ona göre ele alabilmek lazım.

 

Ücretli Doğum izinde olan Öğretmen

 

İl İçi Atama Başvurularının alındığı sırada ücretli doğum izninde olan öğretmen il içi atamaya diğer şartları tutuyorsa başvuru yapabilirler. Örneğin , alınan il içi atama başvurularının alındığı 21-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında ücretli doğum izninde olan öğretmen duyurudaki istenen şartları taşıyorsa il içi atamaya başvurabilir. Şöyle ki ;

Bilindiği üzere maaş ödemeleri yapılmak suretiyle devlet memurlarına ve dolayısıyla da öğretmenlere yasalarımızca 8 haftası doğumdan önce, diğer 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izin hakkı verilmektedir. Aynı zamanda bayan öğretmenler doktorlarından aldıkları “37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” şeklindeki benzeri raporlar ile doğumdan önceki üç haftaya kadar okulunda çalışıp doğum öncesi 5 haftalık süreyi doğum sonrasına ekleterek doğum sonrası ücretli izin hakkını 13 hafta olarak da kullanabilmektedir.

Ücretli Doğum İzni, yasalara göre maaşları yatırılmak suretiyle ve esasen öğretmeni fiilen görevde  saydığı için ücretli doğum iznindeki öğretmenin özlük ve mali hakkında bir farklılık oluşmaz ki bu şekli ile de  diğer normal göreve devam eden öğretmenlerden farklı olarak değerlendirilmezler. Bu yüzden il içi atama başvuruları sırasında (21-24 Mayıs 2019) ücretli doğum iznindeki öğretmen hala görevinde sayıldığı için normal diğer öğretmenler gibi gerekli şartları taşımak suretiyle il içi atamaya başvuru yapabilirler.

 

Ücretsiz Doğum izinde olan Öğretmen

 

Bakan Tekin'den Uzman öğretmenlik maaş ek ders açıklaması öğretmen ve öğrencilere mesaj Bakan Tekin'den Uzman öğretmenlik maaş ek ders açıklaması öğretmen ve öğrencilere mesaj

Ücretli doğum izin hakkında mali ve özlük hakları saklı kalmak kaydı ile öğretmen halen görevde sayılsa da ücretsiz yani aylıksız doğum izninde ise öğretmenin aylık ve sigortası yatmadığı gibi fiilen görevde de sayılmamaktadır.

O yüzden aylıksız doğum izninde olan öğretmen bir şartla ancak il içi atamaya başvurabilir. O da şu şekilde. İl içi atama başvurularının alındığı sırada ücretsiz (maaşsız ) doğum izninde olan öğretmenler kılavuzda belirtilen tarihe kadar ( 2019 il içi atama için 30 eylül 2019) göreve başlayacak olursa il içi atamaya başvurabilir ama aylıksız izni kılavuzda belirtilen tarihten daha sonrada devam ediyorsa il içi atamaya başvuru yapamaz.

Örneğin: 2019 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme duyurusunun 14. Maddesindeki “ …aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya aylıksız izinlerinin 30 Eylül 2019 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir. Yer değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerden en geç 01 Ekim 2019 tarihi itibarıyla görevine başlamayanların atamaları il millî eğitim müdürlüklerince iptal edilecektir.” Hükmüne göre doğuma bağlı olarak aylıksız izinde olan öğretmenlerden 30 Eylül 2019 Kadar göreve başlayacaklarını belgelendirenler diğer şartları da taşırlarsa il içi atamaya başvuru yapabilirler. Tabi 1 Ekim 2019 Tarihine kadar da göreve başlamak zorundalar, bunu da belirtmek de fayda var.

Fakat öğretmenin aylıksız izni 30 Eylül 2019 tarihinden daha ileri bir tarihte bitecek olursa o zaman il içi atamaya başvuramaz.

Saygılar

Sedat DEGER

Eğitimci Yazar



[email protected]  

https://www.facebook.com/sedat.deger.526

https://twitter.com/sedatdeger09

https://www.instagram.com/sedat.deger_egitimci.yazar/

https://www.sedatdeger.com