EĞİTİM

Öğretmenlere 3 önemli haber: Maaşlara ek zam, KDV, ÖİV İndirimi, Atama

Öğretmenlere 3 önemli haber: Maaşlara ek zam, KDV, ÖİV İndirimi, Atama

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerimiz için 3 önemli haberi derleyerek siz okurlarımıza sunuyoruz. Bu haberlerimiz memur maaşlarına ek zam açıklaması, MEB'den atamalarla ilgili duyur ve öğretmenlere teknoloji ürünlerinde KDV ve ÖİV muafiyeti...

1. HABER: Özür Grubu Atamalarında Süre Uzatıldı Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerle ilgili önemli bir duyuru yayımladı. Personel Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru ile öğretmenlere özür grubu tayinlerinde süre uzatılarak bir imkan daha verildi.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından yapılan o açıklama: 2021 Yarıyıl Tatili Mazerete Bağlı Yer Değiştirme 2. Aşama Başvuru İşlemine İlişkin Duyuru: 2021 Yarıyıl Tatili Mazerete Bağlı Yer Değiştirme 2. Aşama Başvuru İşlemi saat 23:59 'a kadar uzatılmıştır. MEB Personel Genel Müdürlüğü

2. HABER: Öğretmenlere ve Öğrencilere Bilgisayar, Laptop, Tablet ile İnternette KDV ve ÖİV Muafiyeti Açıklaması: Bilgisayar tablet telefon gibi cihazların fiyatlarında yaşanan aşırı artışlar online eğitim yapmak durumunda kalan öğretmenlerin bu cihazları almasını zorlaştırdı. Çoğu öğretmen elinde bulunan atıl durumdaki bilgisayarı tamir ettirerek yeni bilgisayar veya cihaz almaktan kaçındı. Bu durumun öğretmenlere yaşattığı mağduriyet sonrasında önemli bir açıklama geldi. CHP, Öğretmen ve öğrencilerin teknolojik cihaz ile internet hizmetinde KDV ve ÖİV gibi vergilerden muaf olmasını içeren kanun teklifi hazırladı.

İşte öğretmenlere KDV ve ÖİV muafiyeti için yapılan o açıklama ve haberin detayları: CHP, online sürecinde önemli bir ihtiyaç haline gelen tablet, bilgisayar ve internet hizmetlerindeki KDV ve ÖİV'in öğrenci ile öğretmenler için kaldırılması talebiyle kanun teklifi verdi. CHP'li Lale Karabıyık, "Teknolojik cihazlardan KDV alınmaması, öğrenciler arasında var olan makasın açılmasına ve eğitimde eşitsizliklerin artmasına engel olacaktır" dedi. CHP, "Uzaktan eğitimde KDV ve ÖİV sıfırlansın" talebi ile TBMM'ye kanun teklifi sundu. CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde tablet, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik cihazların KDV'den muaf tutulması, internet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV'nin de öğrenci ve öğretmenler için sıfırlanmasını teklif edildi.

CHP'nin uzaktan eğitimde kullanılan teknolojik araçlardan KDV alınmaması yönündeki teklifini içeren kanun teklifinin gerekçesi, "Öğretmenler ve öğrenciler için bilgisayar ve internet eğlence veya lüks değil, bir eğitim aracıdır. Bu nedenle hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz bilişim teknolojileri ve ağlarını edinmek üzere desteklenmeli, internet için altyapının yaygınlaştırılmasının önü açılmalıdır" oldu. MİLYONLARCA ÖĞRENCİ EBA'YA GİREMEDİ Uzaktan eğitim süreci, Türkiye'deki öğrenciler arasındaki mevcut eşitsizliği daha da derinleştirdi. Resmi verilere göre, 2,8 milyon öğrenci EBA'ya giriş yapamadı. EBA'ya ve canlı derslere erişemeyen öğrencilerin EBA TV'ye erişimlerinin olup olmadığına dair de bilgi paylaşılmadı. Salgın gölgesinde eğitim, bilgisayar ya da tablet sahibi olmayı mecburiyet haline getirdi. CHP'li Lale Karabıyık, bilgisayar ve internetin öğretmen ile öğrenciler için bir lüks değil, eğitim aracı olduğunun altını çizdi.

EŞİTSİZLİĞİN ARTMASINA ENGEL OLACAK Karabıyık'ın öğrenci ve öğretmenler için KDV ile ÖİV'in kaldırılmasına dair kanun teklifinin gerekçesinde şunlar kaydedildi: "Böylece ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını karşılamasında bir engel olan yüksek vergiler kalkacak, uzaktan eğitimin zorunlu araçlarına erişim kolaylaşacaktır. Vatandaşların eğitime erişim hakkı için uzaktan eğitim aracı olan söz konusu teknolojik cihazlardan KDV alınmaması, öğrenciler arasında var olan makasın açılmasına ve eğitimde eşitsizliklerin artmasına engel olacaktır. İnternet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV'nin öğrenci ve öğretmenler için kaldırılması, öğrencilerin ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı sorunları bir nebze giderecektir."

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Gider Vergileri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile getirilecek değişiklikler ise şöyle: Öğretmen ve öğrencilere, belgelendirmeleri halinde ve bir defaya mahsus olmak üzere, televizyon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve tablet teslimleri 30 Haziran 2021 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır. Öğretmen veya öğrencilerin bulunduğu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti 30 Haziran 2021 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır. Öğretmen veya öğrencilerin bulunduğu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti ile öğretmen veya öğrenciler adına kayıtlı mobil hatlar üzerinden verilen mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti 30 Haziran 2021 tarihine kadar özel iletişim vergisinden müstesnadır.

3. HABER: Talip Geylan'dan Memur Maşlarına Ek Zam Açıklaması Memur maaşlarına 2021 yılı için yapılan yüzde 3 zam ile birlikte 2020 yılından kalan enflasyon farkı oranında zam yapılması sonrasında yapılan zammın yetersiz olduğu çeşitli platformlarda dile getiriliyor. Yaşanan yüksek fiyat artışları memurları yoksulluk sınırının altında bırakırken bugün Türk Eğitim Sen (TES) Genel Başkanı Talip Geylan'dan önemli bir açıklama geldi. İşte memur maaşlarına zam açıklamasının detayları:

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip GEYLAN memurun ek zam talebi hususunda haklı olduğunu ve yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. MEMURUN EK ZAM TALEBİ HAKLI VE MAKULDÜR Sosyal medya hesabındna bir açıklama yayınlayan Talip GEYLAN şunları söyledi: Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, salgın döneminde değişik kesimlere yönelik alınan ekonomik tedbir ve destek kararlarından bir tanesini daha dün açıkladı. Buna göre Halkbank tarafından esnaflara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli kredilerin 30 Hazirana kadar 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecek.

2021 Bütçesi TBMM'ye geldiği andan itibaren Hükümete çağrıda bulunuyoruz: Her ne kadar 2021 yılı ücret artışları 5. Dönem Toplu Sözleşmesi ile belirlenmiş olsa da salgın döneminin ortaya çıkardığı sıra dışı ekonomik durumdan kamu çalışanları da çok olumsuz etkilenmiştir. Dolayısıyla devletimiz, diğer kesimlere yaptığı gibi, son bir yılda alım güçleri ciddi oranda erimiş olan memur ve emeklilerimize de ekonomik tedbirler geliştirmeli ve ek zam yapmalıdır. Hükümet, bu haklı ve makul talebi karşılıksız bırakmamalı ve bir an önce kamu çalışanlarını rahatlatacak kararları alarak hayata geçirilmelidir.

{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }