GÜNDEM

Mahkemeden öğretmenlere müjde gibi karar, artık müdür değil öğretmenler karar verecek

Mahkemeden öğretmenlere müjde gibi karar, artık öğretmenler karar verecek

Abone Ol

Mahkemeden öğretmenlere müjde gibi karar, artık müdür değil öğretmenler karar verecek

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğretmenlerle ilgili önemli bir karar müdürler tarafından veriliyordu.

Bu kararlar öğretmenler için hayati önem taşıyabiliyordu.

Sitamizde de yayınladığımız haberlerle uygulamanın yanlış olduğunu duyurmuştuk.

Mahkeme tam da öğretmenlerin istediği gibi karar vererek öğretmenlerin bu durumunda söz sahibi olması gerektiğine hükmetti. İşte detaylar:

Türk Eğitim-Sen, ders programlarının hazırlanmasında öğretmenler kuruluna yer verilmediğinden eksik düzenleme gerekçesiyle Danıştay nezdinde açmış olduğu dava sonucunda, Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı ile

"öğretmenler kurulunda görüşülmesi" hususuna yer verilmemesi suretiyle tesis edilen eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği'nde haftalık ders programlarının okul müdürlüğü tarafından hazırlanarak öğretmenlere tebliğ edilmesi şeklinde düzenleme yapılmıştı.

Bu düzenlemeye göre ders programını tek başına okul müdürlüğü hazırlayacak ve öğretmenlere tebliğ ederek ders programını uygulayacaktı.

Haftalık ders programlarının hazırlanmasına ilişkin mezkur yönetmeliğin "Haftalık ders dağıtımı" başlıklı 67. maddesinin 1. fıkrasında "Yönetici ve öğretmenlerin aylık karşılığı ve ücretli okutacakları dersleri gösteren haftalık ders dağıtım çizelgesi yönetimce hazırlanır ve ilgililere tebliğ edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Madde hükmünde haftalık ders programının hazırlanmasında tüm yetki okul müdürüne verilmiş, öğretmenler kurulunda ders programlarının görüşülmesine dair bir ifadeye yer verilmemiştir.

Madde metninde ders programlarının hazırlanmasında öğretmenler kuruluna yer verilmediğinden eksik düzenleme gerekçesiyle Danıştay nezdinde açmış olduğumuz dava sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2019/20YD nolu yürütmeyi durdurma kararı ile "öğretmenler kurulunda görüşülmesi" hususuna yer verilmemesi suretiyle tesis edilen eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay İDDK mezkur kararında özetle "Haftalık ders dağıtım çizelgesinin öğretmenler kurulunda görüşülmesinin, çizelgenin öğretmenler kurulunda tartışılarak değerlendirilmesi imkanını sağlayacağı,

aksi durumda okul müdürünün, öğretmenler kurulunda görüşülmesine de gerek kalmadan çizelgeyi doğrudan onaylayıp, uygulamaya koymak suretiyle bu konuda tek yetkili haline geleceği ve öğretmenlerin ders dağıtımından kendilerine yapılan tebliğ ile haberdar olacakları görüldüğünden,

haftalık ders dağıtım çizelgesi konusunda öğretmenler kurulunu devre dışı bırakan maddede, öğretmenler kurulunda görüşülmesine yer verilmemesi nedeniyle hukuka uyarlık bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır." ifadelerine yer vermiştir.

Danıştay kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı valiliklere gönderdiği yazıda; hayat boyu öğrenme kurumlarında, ders programlarının öğretmenler kurulunda görüşülerek hazırlanması talimatını vermiştir.nTÜRK EĞİTİM-SEN

T.C. D A N I Ş T A Y İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD İtiraz No : 2019/20...……………...nİTİRAZ EDENİN İDDİALARI : Davacı Sendika; dava konusu Yönetmeliğin 14. maddesinin 3. fıkrasında "sendikalara" yer verilmemesinin eksik düzenleme niteliğinde olduğunu; müdür yardımcılarının görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 20. maddesinin (z) bendinin altında yer alan "ll) Müdür tarafından verilen görevin gerektirdiği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek." düzenlemesi ile öğretmenlerin görevleri ve sorumluluklarını düzenleyen 21. maddesinin 1. fıkrasının (z) bendinin altında yer alan "çç) Amirleri tarafından verilen görevin gerektirdiği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek." düzenlemesinin muğlak ve ucu açık bir nitelik taşıdığını, müdürler ve amirler tarafından kötüye kullanılabileceğini; öğretmenlerin nöbet görevini düzenleyen 22. maddesinin (a) bendinde yer alan "öğretmenlere derslerinin olmadığı" ibaresinin, okulda ders görevi olmadığı sürece izinli sayılan öğretmenlere dersinin olmadığı gün nöbet görevi verilmesine neden olması itibariyle hukuka aykırı olduğunu; haftalık ders dağıtımını düzenleyen 67. maddesinin 1. fıkrasının, mevcut haliyle, haftalık ders dağıtım çizelgesinin hazırlanması ve uygulamaya konulması konusunda okul yönetimini tek yetkili kıldığını, bu durumun, çizelgede haksızlıklar oluşmasına ve öğretmenler arasında huzursuzluklar yaşanmasına neden olacağını, madde metninde "öğretmenler kurulunda görüşülmesi" hususuna yer verilmemesi nedeniyle eksik düzenleme bulunduğunu iddia etmektedir.

KARAR SONUCU : Açıklanan nedenlerle; 1. Davacının İTİRAZININ KISMEN KABULÜNE, 2. Danıştay Sekizinci ve İkinci Daireleri müşterek heyetince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 12/11/2018 tarih ve E:2018/4312 sayılı kararın, 11/04/2018 tarih ve 30388 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği'nin 67. maddesinin 1. fıkrasında "öğretmenler kurulunda görüşülmesi" hususuna yer verilmemesi suretiyle tesis edilen eksik düzenlemeye ilişkin kısmının kaldırılmasına, n3. Olayda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen şartların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından, Yönetmeliğin 67. maddesinin 1. fıkrasında " öğretmenler kurulunda görüşülmesi " hususuna yer verilmemesi suretiyle tesis edilen eksik düzenlemenin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA oyçokluğu ile, 4. Yönetmeliğin dava konusu diğer maddeleri yönünden yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için Yasanın aradığı koşulların gerçekleşmemiş olduğu anlaşıldığından davacı itirazının bu kısımlar yönünden ise REDDİNE oybirliği ile, 5. 27/02/2019 tarihinde karar verildi.

{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }