Milli Eğitim Bakanlığı MEB, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle 1. sınıf ve 5. sınıf Öğrenci kayıtlarını e-Okul üzerinden otomatik olarak yapacak ve bakanlığın elektronik sistemi üzerinden sınıflar belirlenecek. Sınıf değişikliği yapmak isteyen veliler, başvurularını e-Okul üzerinden yapacak. Bakanlık tarafından yayımlanan yönergede tüm detaylar yer alıyor. İşte bakanlığın yönergesi:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İLKOKUL 1. SINIF ŞUBELERİ İLE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN VE ORTAOKUL 5. SINIF ŞUBELERİNİN e-OKUL ÜZERİNDEN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu yönerge, ilkokul ve ortaokulların ilk sınıflarına kaydı yapılan veya bu sınıflara nakil olan öğrencilerden ilkokul kademesinde olanların şube ve sınıf öğretmenlerinin, ortaokul kademesinde olanların ise şubelerinin e-Okul üzerinden belirlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak 

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar 

MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen;

a)    Bakan: Millî Eğitim Bakanını,

b)   Bakanlık: Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığını,

c)    e-Okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda öğrenci ve yönetimle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin saklandığı sistemi,

ç)    MEBBİS: Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerini,

d)   MERNİS: İçişleri Bakanlığı Merkezi Nüfus İdaresi Sistemini,

e)    Öğrenci: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ilkokul ve ortaokulda öğrenim görenleri,

f)    Veli: Öğrencinin anne, baba veya yasal sorumluluğunu üstlenen kişiyi,

g)   Yönetmelik: 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hedefler, İlkeler ve Ölçütler

Hedefler

MADDE 4- (1) Yönetmeliğin on birinci maddesi hükümleri doğrultusunda 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren ilkokul 1. sınıflarda şubelerin ve sınıf öğretmenlerinin, ortaokul 5. sınıflarda ise şubelerin e-Okul üzerinden otomatik olarak belirlenmesi hedeflenmektedir.

İlkeler

MADDE 5- (1) Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki ilkeler gözetilir:

a)    Her aşamada öğrencinin üstün yararı dikkate alınır.

b)   İşlemlerin e-Okul üzerinden Madde 6’da belirlenen ölçütlere göre otomatik kura yöntemi ile yapılması sağlanır.

Ölçütler

MADDE 6- (1) Öğrenciler, Yönergede belirtilen iş ve işlemlerin gerçekleştirilme tarihi itibarıyla MERNİS-Nüfus kayıtları esas alınarak belirlenir. MEBBİS ve e-Okul üzerinden kız/erkek sayıları ve doğum tarihleri (ay hesabı) esas olmak üzere aşağıdaki ölçütler dikkate alınarak her bir şubeye dengeli olarak dağıtılır. 

a)    İlkokul 1. sınıflar için 5 yaş grubunda okul öncesi kademesinde eğitim alması.

b)   Ortaokul 5. sınıflar için BİLSEM öğrencisi olması.

Memurlara zorunlu eğitim geliyor 4.300.000 memur eğitime alınacak Memurlara zorunlu eğitim geliyor 4.300.000 memur eğitime alınacak

c)    Ortaokul 5. sınıflar için 4. sınıfı özel okulda tamamlamış olması.

ç)  Ortaokul 5. sınıflar için İlkokulda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında olması.

d)   MEBBİS-RAM Modülü üzerinde tanımlı özel eğitim/kaynaştırma öğrencisi olması.

e)    Yabancı uyruklu öğrenci olması.

f)    Anne ve/veya babasının vefat etmiş olması.

g)   Anne/babanın boşanmış olması.

ğ)  Aynı sınıf seviyesinde kayıt olacak kardeşinin bulunması.

h)   Aynı isimde birden fazla öğrenci bulunması.

ı) Bir önceki eğitim ve öğretim yılında sürekli devamsız olması, veli isteği ile ya da şube öğretmenler kurulu kararı ile sınıf tekrarına bırakılmış olması.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Süreçler 

Kura işleminden önce yapılacaklar

MADDE 7- (1)Kura işlemleri, uyum haftasının başlamasından önceki 3 (üç) iş günü (çarşamba, perşembe veya cuma günü) içinde okul müdürlüklerince gerçekleştirilecektir. Kura işlemlerinin başlayacağı çarşamba gününe kadar yapılacak işlemler: 

a)    Aday kayıt listelerinde yer alan öğrencilerin (veli isteği ile ilkokul 1. sınıfa devam etme hakkı olan öğrenciler dâhil) velilerinden gelen talepler doğrultusunda aday kayıt/kayıt iptal/kesin kayıt işlemleri e-Okul üzerinden tamamlanacaktır. 

b)   Kesin kayıt işlemi yapılacak öğrencilerin kayıtları, e-Okul’da otomatik olarak “Açık” duruma getirilen “1. Sınıf-Geçici Şube” veya “5. Sınıf-Geçici Şube” isimli şubelere yapılacaktır.

c)    Öğrencilerin şubeleri ve 1. sınıf öğretmenleri belirlendikten sonra bahse konu “1. Sınıf-Geçici Şube” veya “5. Sınıf-Geçici Şube” isimli şubeler e-Okul üzerinden otomatik olarak silinecektir.

ç) Yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şubesi bulunan ortaokul müdürlüklerince, bu şubelerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin velilerinden “Öğrencimin yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şubelerinde eğitim görmesini istiyorum.” şeklinde yazılı başvurular alınarak aday kayıt/kesin kayıt işlemleri sırasında e-Okul’a işlenecektir.

d)   Velilerinden gelen talepler doğrultusunda kesin kayıt işlemleri yapılan öğrencilerden başka okullara nakil gitmek isteyen öğrencilerin nakil başvuru, nakil istek onay ve nakil kabul onay işlemleri e-Okul üzerinden tamamlanacaktır.

e)    Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerin MEBBİS-RAM Modülü üzerindeki bilgilerinin güncel olması amacıyla ilgili öğrencilerin ve velilerinin rehberlik ve araştırma merkezlerine yönlendirilmeleri sağlanacaktır.

f)    Aday kayıt listelerinde yer alan kayıt bekleyen ve kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenci sayıları dikkate alınarak yeni şube açma ihtiyacı olan okul müdürlüklerince ilgili il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine başvuru yapılacak ve yeni şube tanımlama işlemleri e-Okul üzerinden tamamlanacaktır. 

g)   Okul müdürlüklerince yeni eğitim ve öğretim yılında, bünyesinde “Açık” bulunan mevcut şubelerine göre öğretmen ihtiyacının bulunması halinde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine başvuru yapılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

ğ) İnşaatı veya bakım/onarım/tadilat/güçlendirme ve benzeri çalışmaları devam etmekte olup yeni eğitim ve öğretim yılı uyum haftasının başlama tarihi itibarıyla eğitim ve öğretim faaliyetine başlayacak durumda olan okulların iş ve işlemleri ilgili okul, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince tamamlanacaktır.

h)   Yeni eğitim ve öğretim yılında hizmete girecek olan okulların okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine ilişkin Adres Kayıt Bölgelerinin belirlenerek e-Okul’a işlenmesi sağlanacaktır.

Kura işlemi sırasında yapılacaklar

MADDE 8- (1) Uyum haftasının başlamasından 3 (üç) iş günü önceki çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde kura işlemi gerçekleştirileceğinden e-Okul üzerindeki ekranlar kullanılarak okul müdürlüklerince aşağıdaki işlemler yapılacaktır. 

a)   İlkokul müdürlüklerince yapılacak işlemler 

1)   “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinden 1. sınıf seviyesinde “Açık” bulunan toplam şube sayısınca okullarda görevli bulunan öğretmenler arasından hangilerinin yeni eğitim ve öğretim yılında 1. sınıfı okutacağına dair 1. sınıf öğretmen havuzu belirlenerek onaylanacaktır.

2)   Okul müdürlüklerince “1. Sınıf-Geçici Şubede” kesin kayıt ve nakil işlemleri tamamlanan öğrencilerin şubeleri ve sınıf öğretmenleri “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde yer alan “Öğrenci Şubeleri ve Sınıf Öğretmenlerini Belirle” butonunun kullanılması suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecektir

3)   İkili eğitim yapan okullarda “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinden işlemler tamamlanmasıyla “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinde kullanıma aktif hâle gelecek olan ilgili şubelerin sabah/öğlen olma durumları okul müdürlüklerince e-Okul üzerinden belirlenecektir.

b)   Ortaokul müdürlüklerince yapılacak işlemler

1)   “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinden 5. sınıf seviyesinde “Açık” bulunan şubeler kontrol edilerek mevcut 5. sınıf şubeleri onaylanacaktır.

2)   Okul müdürlüklerince “5. Sınıf-Geçici Şubede” kesin kayıt ve nakil işlemleri tamamlanan öğrencilerin şubeleri “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde yer alan “Öğrenci Şubelerini Belirle” butonunun kullanılması suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecektir.

3)   İkili eğitim yapan okullarda “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinden işlemler tamamlanmasıyla “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinde kullanıma aktif hâle gelecek olan ilgili şubelerin sabah/öğlen olma durumları okul müdürlüklerince e-Okul üzerinden belirlenecektir.

c)    Yabancı dil ağırlıklı şubeleri bulunan ortaokul müdürlüklerince yapılacak işlemler

1)   Yönergenin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamında dilekçesi alınanlar öncelikli olmak kaydıyla “5. Sınıf-Geçici Şubede” kesin kayıt ve nakil işlemleri tamamlanan öğrenciler arasından yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şube sayısına göre yabancı dil ağırlıklı öğrenci şubeleri e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecektir.

2)   “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinden yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şubeleri kontrol edilerek onaylanacaktır.

3)   Bu işlem tamamlandıktan sonra "Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme" ekranı,  e-Okulda otomatik olarak kullanıma aktif hâle gelecektir. 

4)   Okul müdürlüklerince “5. Sınıf-Geçici Şubede” kesin kayıt ve nakil işlemleri tamamlanan öğrencilerin yabancı dil ağırlıklı ve normal şubeleri “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde yer alan “Öğrenci Şubelerini Belirle” butonunun kullanılması suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecektir.

Kura işlemi sonrasında yapılacaklar

MADDE 9- (1) Yönetmelik kapsamında şube değişikliği talebinde bulunan velilerin talepleri e-Okul üzerinden aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda gerçekleştirilecektir:

a)   Velinin şube değişikliği talebi hâlinde yapılacaklar

1)   Veli geçerli bir gerekçe ile şube değişikliği için yazılı talepte bulunabilir. 

2)   Okul müdürlüklerince, öğrenci ve velilerine eğitim ve öğretim yılı içerisinde sadece 1 (bir) defaya mahsus şube değiştirme haklarının bulunduğu, şube değişikliği yapılan öğrencilerin önceki şubelerine tekrar dönemeyeceklerine dair bilgilendirme yapılacaktır.

3)   Okul müdürlüklerince, şube değiştirme talebi bulunan velilerin yazılı talepleri rehberlik servislerine yönlendirilecektir.

4)   Rehberlik servisince yapılan değerlendirme sonucunda, şube değişikliği talebi uygun görülenler hakkında hazırlanan gerekçeli görüş raporları ve varsa ekleri, dilekçe alındıktan sonraki en geç 5 (beş) iş gününü takip eden ilk perşembe günü mesai bitimine kadar okul müdürlüklerine yazılı olarak bildirilecektir.

5)   Okul müdürlüklerince her hafta cuma günü mesai bitimine kadar “Rehberlik Servisince Onaylanan Öğrenci Şube Değiştirme” ekranı üzerindeki sınıf/şube listesinde işlem yapılacak öğrenci seçilerek “Şube Değişikliği Onaylanan Öğrencinin Yeni Şubesini Belirle” butonu kullanılmak suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak yeni şubeye aktarılacaktır.

6)   Okulda rehberlik servisinin bulunmaması durumunda rehberlik servisinin yapması gereken iş ve işlemler rehberlik ve araştırma merkezi müdürlükleri tarafından yürütülecektir.

7)   Öğrenci velilerinden yazılı olarak gelen şube değişikliği talep dilekçesi, rehberlik servislerinin gerekçeli görüş raporları ve varsa ekleri ve benzeri tüm evraklar 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde gizlilik esaslarına riayet edilerek en az 4 (dört) yıl boyunca okul müdürlüklerince saklı tutulacaktır.

b)   Sınıf öğretmenlerine ilişkin hükümler

1)   Herhangi bir sebepten dolayı sınıf öğretmeninin okuldan ayrılması durumunda “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinden 1. sınıf öğretmen havuzu güncellenerek okul müdürlüğünce onaylanacaktır. 

2)   “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde kullanıma aktif hâle gelecek olan “1. Sınıf Öğretmen Havuzundan Şubelerin Öğretmenlerini Belirle” butonu kullanılmak suretiyle sistem tarafından öğretmeni bulunmayan mevcut 1. sınıf şube/şubelerinin öğretmenleri yeniden e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecektir.

c)    Yeni şube açılmasına ilişkin hükümler

1)   Kayıt veya nakil hareketliliği sonucu okulda yeni şube/şubelerin açılması durumunda “Sınıf-Şube ve Öğretmen Havuzu Belirleme” ekranı üzerinden yeni açılan şube sayısı kadar mevcut öğretmenler arasından hangisi veya hangilerinin 1. sınıf öğretmen havuzuna dâhil edileceği belirlenip 1. sınıf öğretmen havuzu güncellenerek okul müdürlüğünce onaylanacaktır.

2)   Okul müdürlüğünce “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde “Öğrenci Şubeleri ve Sınıf Öğretmenlerini Belirle” butonu kullanılarak mevcut şubelerdeki kayıtlı öğrencilerden bu Yönerge çerçevesinde e-Okul tarafından dengeli olarak öğrenciler yeni şube/şubelere otomatik olarak aktarılacak ve 1. sınıf öğretmenleri belirlenecektir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Şubelere ilişkin diğer işlemler

MADDE 10- (1) 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren bu Yönerge kapsamında şubeleri belirlenmiş olan öğrenciler için; Bakanlık, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin ilgili birimleri veya okul müdürlükleri tarafından e-Okul üzerinde yer alan Öğrenci Ekle, Öğrenci Nakil Başvuru Kabul Onay, İlkokul-Ortaokul Kademeler Arası Öğrenci Nakli, Sınıf Değişikliği Talep, Sınıf Yükseltme ve benzeri ekranlar üzerinden doğrudan yeni sınıf/şube seçimine izin verilmeyecek olup bu ekranlar üzerinde öğrencinin yapılan işleme uygun yeni sınıf/şubesi bu Yönerge ile belirlenen usul ve esaslara göre otomatik olarak belirlenecektir.

Nakil işlemleri ile ilgili diğer hususlar

MADDE 11- (1) 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren bu Yönerge kapsamında şubeleri belirlenmiş olan öğrencilerin nakil işlemleri aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda gerçekleştirilecektir:

a)    Bu Yönergenin 8 inci madde kapsamında ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrenci nakil işlemleri kapatılarak uyum haftasının ilk iş günü itibarıyla aktif duruma getirilecektir.

b)   Başka bir okula nakil giden öğrencinin yeni okulunda devam edeceği şube, bu Yönergenin 6 ncı maddesindeki ölçütler doğrultusunda e-Okul üzerinden otomatik olarak belirlenecektir.

c)    Başka bir okula nakil giden öğrenci ayrılış tarihinden itibaren aynı ders yılı içerisinde nakil geldiği okuluna geri döner ise nakil işlemi e-Okul üzerinden eski şubesine gerçekleştirilecektir.

İstisnalar

MADDE 12- (1) Bakanlığımızca, ulusal adres veri tabanına göre adres kayıt bölgesi esas alınarak öğrenci kaydı yapılan ilköğretim kurumlarının dışında bulunan kurumlarda bu Yönerge hükümleri uygulanmayacaktır.

Yürürlük 

MADDE 13- (1) Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer. 

Yürütme 

MADDE 14- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.